Bobkový list mletý

Bobkový list mletý se používá převážně do vývarů, při nakládání masa před pečením, do hnědých omáček, při vaření... více informací »
Bobkový list mletý
Bobkový list mletý se používá převážně do vývarů, při nakládání masa před pečením, do hnědých omáček, při vaření...

Bobkový list mletý
se používá převážně do vývarů, při nakládání masa před pečením, do hnědých omáček, při vaření rýže a při nakládání zeleniny nebo hub do kyselého nálevu. Mletý bobkový list se nejčastěji používá do omáček a hustých polévek (jako je bramboračka nebo gulášovka) . Mletý bobkový list má sice o něco málo silnější aroma, ale odpadá starost se scezením omáček a polévek, nebo hledání celých listů v mase nebo rýži.
Typy balení:

Balení
Obsah
Cena
Cena za 1 kg

malý sáček
20 g
30 Kč
1500 Kč

malá kořenka
30 g
55 Kč
1833 Kč

VELKÝ sáček
200 g
200 Kč
1000 Kč

VELKÁ kořenka
200 g
250 Kč
1250 Kč

kilogram
1000 g
700 Kč
700 Kč

 

Jiné názvy: vavřín, bobek
Anglický název: bay leaves
Latinské jméno: Laurus nobilis
Používaná část rostliny: listy
Chuť a vůně: lehká, svěží vůně s nádechem peprmintu
Zeměpisný původ rostliny: jižní Evropa, západní Asie
Použití:
Bobkový list se používá převážně v celém stavu do vývarů, při nakládání masa před pečením, do hnědých omáček, při vaření rýže a při nakládání zeleniny nebo hub do kyselého nálevu. Celý bobkový list se také používá na aromatizaci octů nebo olejů, které se dále používají na přípravu salátů, nebo při vaření. Čerstvý i sušený bobkový list je součástí tradiční francouzské směsi bouquet garni spolu s petrželí, tymiánem, estragonem, hřebíčkem a česnekem. Tato směs celého koření se balí do svitků nebo do bavlněných sáčků a používá se do polévek, vývarů, omáček a pod maso. Aromatické bobkové listy se také výborně hodí k jemnému masu mořských ryb. V Řecku a Turecku připravují ryby tak, že se do vykuchané ryby vloží na plátky nakájený citron a bobkové listy a ryba se griluje na ohni nebo peče na pánvi. Mletý bobkový list se používá nejčastěji v kořenících směsích do uzenin, klobás a na grilování mas.

Historie:
Vavřín byl symbolem starořeckého boha Apollóna, patrona básníků. Z tohoto období vzešla i tradice zdobit vítěze věncem z vavřínových listů a vznikl i termín „laureát“, označující oceňovaného člověka. Krom listů se téměř po celou historii používal i plod bobkovému listu, který ostatně dal tomuto koření i český název. Plody připomínali kuličky nového koření a byly známé svojí hořkostí a používaly se třeba v pivovarnictví.
Pěstování a zpracování:
Vavřín pravý (Laurus nobilis) je stálezelený strom vysoký 2-8 metrů. Roste planě v teplých oblastech středomoří a komerčně se nejvíce pěstuje v Turecku. Pro tento účel se pěstují nízké keře, ze kterých se v pravidelných intervalech sklízí mladé listy. Listy se rychle suší horkým vzduchem a expedují se.

Sáčky
Sáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti.

Kořenky
Kořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost.

Velmi oblíbený kousek Bobkový list mletý od výrobce se skvělou pověstí Koření Králů lze zakoupit na našich stránkách teď za neuvěřitelně výhodnou cenu! Produkt momentálně prodáváme za 200 Kč.