Fitkoření.cz - koření z celého světa

Chilli Bhut naga jolokia

Unikátní a oblíbený výrobek Chilli Bhut naga jolokia od skvělého výrobce Koření Králů máte možnost koupit bezpečně online pořád výhodně. Nyní za akční cenu 2 650 Kč.
EAN: 8595666291838
Chilli Bhut naga jolokia

Chilli Bhut naga jolokia

balení
obsah
cena
cena za 100 g

malý sáček
10 g
65 Kč
650.0 Kč

malá kořenka
30 g
200 Kč
666.7 Kč

kilogram
1000 g
5300 Kč
530.0 Kč 

Pálivost: 750.000 – 1.000.000 SHU
Použití v kuchyni: omáčky, minutky, zelenina, grilování (více)
Stručný popis
Mezidruhový kříženec papriky čínské a papriky křovité bhut jolokia byl od roku 1999 do roku 2007 uváděn jako nejpálivější papričky na světě s hodnotou 1 041 427 SHU. Chilli bhut naga jolokia roste v severní Indii a Bangladéši.
Toto chilli používají pěstitelé k dalšímu šlechtení ve snaze dosáhnout ještě pálivější papričku a na chvíli uzmout rekord. V současné době drží tento rekord Carolina reaper, což je hybrid bhut jolokia a habanero s neuvěřitelným číslem 2.200.000 SHU.
Pálivost chilli:
Carolina Reaper : 2.000.000 – 2.200.000 SHUMoruga Scorpion : 1.200.000 – 2.000.000 SHUBhut naga jolokia : 750.000 – 1.000.000 SHUHabanero : 150.000 – 200.000 SHUBirdeyes : 80.000 – 110.000 SHUCayenský pepř : 50.000 – 80.000 SHUChilli mleté : 40.000 – 60.000 SHUChipotle : 7.500 – 15.000 SHUChilli vlákna : 500 SHU

Anglický název: chillie Bhut jolokia, ghost chili
Latinské jméno: Capsicum chinense X frutescens
Používaná část rostliny: plody
Chuť a vůně: ostrá pronikavá vůně, chuť … (nevím, nedostal jsem se dál než k pálivosti)
Země původu: USA
Použití chilli v kuchyni:
Pod označením chilli se skrývá celá škála paprik a papriček různých druhů, odrůd a kultivarů. Přesto, že ve světě se používají i druhy nepálivé, u nás se zažilo označení chilli pro pálivé až extrémně ostré papričky. Pro bohaté aroma a vysoký obsah capsicinu je důležité teplé počasí a dostatek slunce. Z toho důvodu je chilli nejvíce oblíbené v teplých oblastech, jako je Mexiko, Thajsko, Indie, Španělsko nebo Itálie. Použití chilli je takřka neomezené. Mexická kuchyně používá desítky druhů chilli, které se přidávají do masových směsí z vepřového, kuřecího i rybího masa. Do zeleninových a luštěninových pokrmů, kam patří i slavná směs „Chilli“, která se skládá z fazolí, rajčat, paprik a hovězího masa. Thajská kuchyně s oblibou používá čerstvé zelené chilli papričky na přípravu zelených karí past, které se používají nejčastěji na přípravu ryb, mořských plodů nebo kuřecího masa. Do těchto past se často přidává i kokosové mléko nebo arašídová pasta.Původní obyvatelé střední Ameriky používali chilli na ochucení čokolády, kterou připravovali jako nápoj z drcených kakaových bobů, vody nebo mléka a různého koření (nové koření, vanilka, chilli). Tato exotická příchuť se ostatně používá dodnes a čokoládu s chilli si můžeme běžně koupit.

Historie
Chilli pro Evropu objevil Kolumbus a pojmenoval ho „pimenta“ (pepř). Obecně se míní, že to udělal z ryze obchodních důvodů a jako důkaz, že jeho cesta měla smysl. Jeho mecenáše nezajímali nové kontinenty a neznámé ostrovy, ale chtěli rychlou a bezpečnou cestu do Indie pro žádané a drahé koření, hlavně pepř. Ještě dvě století si botanici mysleli, že chilli a pepř jsou příbuzné rostliny. Zajímavé je, že o popularitu chilli po celém světě se postarali španělští misionáři, kteří šířili nejen svoji víru, ale i zvyky a kuchyni. Takto se dostalo chilli do Thajska, Indie, Číny a dokonce i zpět do svojí domoviny- Mexika.Pěstování a zpracování:
Papriky jsou jednoroční rostliny, na kterých dozrávají papričky v různých odstínech zelené, žluté, červené až po tmavě fialovou. Používají se jak čerstvé, tak sušené vzduchem nebo kouřem (Chipotle). Sušené papričky se dále zpracovávají a melou na různé hrubosti.Pálivost paprik je způsobena kapsicinoidy. Nejdůležitější z nich je již zmiňovaný kapsaicin, který byl poprvé izolován v r. 1862. Jeho celkový obsah v paprikách se vyjadřuje pomocí stupnice SHU (Scoville Heat Units).

Sáčky
Sáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti.

Kořenky
Kořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost.