Fitkoření.cz - koření z celého světa

Chilli Birdeyes papričky

Vysoce kvalitní výrobek Chilli Birdeyes papričky od dodavatele s dlouholetou historií Koření Králů lze pořídit nyní ve výprodejové akci. Právě nyní za bezkonkurenční cenu 50 Kč.
EAN: 8595666221088
Chilli Birdeyes papričky 15

Chilli Birdeyes

balení
obsah
cena
cena za 100 g

malý sáček
12 g
30 Kč
250.0 Kč

malá kořenka
15 g
50 Kč
333.3 Kč

velký sáček 
120 g
230 Kč
191.7 Kč

velká kořenka
120 g
270 Kč
225.0 Kč

kilogram
1000 g
900 Kč
90.0 Kč

Pálivost: 80.000 – 110.000 SHU
Použití v kuchyni: omáčky, minutky, zelenina, grilování (více)
Stručný popis
Malé papričky pěstované v Africe o rozměru 1-4 cm. Jsou také známé pod jménem piri piri. Velice ostré papričky používané v celku na nakládání zeleniny, marinování masa nebo na aromatizaci octů a olejů. Doporučené dávkování je 4-5 papriček na 1 kg surovin.
Pálivost chilli:
Carolina Reaper : 2.000.000 – 2.200.000 SHUMoruga Scorpion : 1.200.000 – 2.000.000 SHUBhut naga jolokia : 750.000 – 1.000.000 SHUHabanero : 150.000 – 200.000 SHUBirdeyes : 80.000 – 110.000 SHUCayenský pepř : 50.000 – 80.000 SHUChilli mleté : 40.000 – 60.000 SHUChipotle : 7.500 – 15.000 SHUChilli vlákna : 500 SHU

Anglický název: bird eye chili
Latinské jméno: Capsicum annuum
Používaná část rostliny: plody
Chuť a vůně: ostré aroma s kyselím nádechem, rychlý nástup pálivosti s pomalu doznívající chutí papriky
Země původu: Malawi, Zimbabwe
Použití chilli v kuchyni:
Pod označením chilli se skrývá celá škála paprik a papriček různých druhů, odrůd a kultivarů. Přesto, že ve světě se používají i druhy nepálivé, u nás se zažilo označení chilli pro pálivé až extrémně ostré papričky. Pro bohaté aroma a vysoký obsah kapsicinu je důležité teplé počasí a dostatek slunce. Z toho důvodu je chilli nejvíce oblíbené v teplých oblastech, jako je Mexiko, Thajsko, Indie, Španělsko nebo Itálie. Použití chilli je takřka neomezené. Mexická kuchyně používá desítky druhů chilli, které se přidávají do masových směsí z vepřového, kuřecího i rybího masa. Do zeleninových a luštěninových pokrmů, kam patří i slavná směs „Chilli“, která se skládá z fazolí, rajčat, paprik a hovězího masa. Thajská kuchyně s oblibou používá čerstvé zelené chilli papričky na přípravu zelených karí past, které se používají nejčastěji na přípravu ryb, mořských plodů nebo kuřecího masa. Do těchto past se často přidává i kokosové mléko nebo arašídová pasta.
Původní obyvatelé střední Ameriky používali chilli na ochucení čokolády, kterou připravovali jako nápoj z drcených kakaových bobů, vody nebo mléka a různého koření (nové koření, vanilka, chilli). Tato exotická příchuť se ostatně používá dodnes a čokoládu s chilli si můžeme běžně koupit.
Historie
Chilli pro Evropu objevil Kolumbus a pojmenoval ho „pimenta“ (pepř). Obecně se míní, že to udělal z ryze obchodních důvodů a jako důkaz, že jeho cesta měla smysl. Jeho mecenáše nezajímali nové kontinenty a neznámé ostrovy, ale chtěli rychlou a bezpečnou cestu do Indie pro žádané a drahé koření, hlavně pepř. Ještě dvě století si botanici mysleli, že chilli a pepř jsou příbuzné rostliny. Zajímavé je, že o popularitu chilli po celém světě se postarali španělští misionáři, kteří šířili nejen svoji víru, ale i zvyky a kuchyni. Takto se dostalo chilli do Thajska, Indie, Číny a dokonce i zpět do svojí domoviny- Mexika.Pěstování a zpracování:
Papriky jsou jednoroční rostliny, na kterých dozrávají papričky v různých odstínech zelené, žluté, červené až po tmavě fialovou. Používají se jak čerstvé, tak sušené vzduchem nebo kouřem (Chipotle). Sušené papričky se dále zpracovávají a melou na různé hrubosti.Pálivost paprik je způsobena kapsicinoidy. Nejdůležitější z nich je již zmiňovaný kapsaicin, který byl poprvé izolován v r. 1862. Jeho celkový obsah v paprikách se vyjadřuje pomocí stupnice SHU (Scoville Heat Units).

Sáčky
Sáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti.

Kořenky
Kořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost.