Fitkoření.cz - koření z celého světa

Chilli Carolina reaper

Tento vynikající produkt Chilli Carolina reaper od předního výrobce Koření Králů snadno můžete získat na našich stránkách teď skutečně levně. Levně za cenu 280 Kč.
EAN: 8595666221859
Chilli Carolina reaper 30

Chilli Carolina reaper

balení
obsah
cena
cena za 100 g

malý sáček
10 g
100 Kč
1000.0 Kč

malá kořenka
30 g
280 Kč
933.3 Kč

Pálivost: 2.000.000 – 2.200.000 SHU
Použití v kuchyni: omáčky, minutky, zelenina, grilování (více)
Stručný popis
Od roku 2013 oficiálně nejpálivější paprička na světě s hodnotou až 2.200.000. Chilli carolina reaper (karolínský smrťák) je kříženec chilli bhut jolokia a habanero a vypěstoval ji Ed Currie z Rock Hill v Jižní Karolíně v roce 2012. Původní pracovní označení tohoto chilli bylo HP22B. Toto chilli slibuje nekončící pálivost, od kterého vám nepomůže mléko, smetana, jogurt ani sýr.
Pálivost chilli:
Carolina reaper : 2.000.000 – 2.200.000 SHUMoruga scorpion : 1.200.000 – 2.000.000 SHUBhut naga jolokia : 750.000 – 1.000.000 SHUHabanero : 150.000 – 200.000 SHUBirdeyes : 80.000 – 110.000 SHUCayenský pepř : 50.000 – 80.000 SHUChilli mleté : 40.000 – 60.000 SHUChipotle : 7.500 – 15.000 SHUChilli vlákna : 500 SHU

Anglický název: chili Trinidad moruga scorpion
Latinské jméno: Capsicum chinense
Používaná část rostliny: plody
Chuť a vůně: ostrá pronikavá vůně, chuť … (nevím, nedostal jsem se dál než k pálivosti)
Země původu: USA
Použití chilli v kuchyni:
Pod označením chilli se skrývá celá škála paprik a papriček různých druhů, odrůd a kultivarů. Přesto, že ve světě se používají i druhy nepálivé, u nás se zažilo označení chilli pro pálivé až extrémně ostré papričky. Pro bohaté aroma a vysoký obsah capsicinu je důležité teplé počasí a dostatek slunce. Z toho důvodu je chilli nejvíce oblíbené v teplých oblastech, jako je Mexiko, Thajsko, Indie, Španělsko nebo Itálie. Použití chilli je takřka neomezené. Mexická kuchyně používá desítky druhů chilli, které se přidávají do masových směsí z vepřového, kuřecího i rybího masa. Do zeleninových a luštěninových pokrmů, kam patří i slavná směs „Chilli“, která se skládá z fazolí, rajčat, paprik a hovězího masa. Thajská kuchyně s oblibou používá čerstvé zelené chilli papričky na přípravu zelených karí past, které se používají nejčastěji na přípravu ryb, mořských plodů nebo kuřecího masa. Do těchto past se často přidává i kokosové mléko nebo arašídová pasta.Původní obyvatelé střední Ameriky používali chilli na ochucení čokolády, kterou připravovali jako nápoj z drcených kakaových bobů, vody nebo mléka a různého koření (nové koření, vanilka, chilli). Tato exotická příchuť se ostatně používá dodnes a čokoládu s chilli si můžeme běžně koupit.
Historie
Chilli pro Evropu objevil Kolumbus a pojmenoval ho „pimenta“ (pepř). Obecně se míní, že to udělal z ryze obchodních důvodů a jako důkaz, že jeho cesta měla smysl. Jeho mecenáše nezajímali nové kontinenty a neznámé ostrovy, ale chtěli rychlou a bezpečnou cestu do Indie pro žádané a drahé koření, hlavně pepř. Ještě dvě století si botanici mysleli, že chilli a pepř jsou příbuzné rostliny. Zajímavé je, že o popularitu chilli po celém světě se postarali španělští misionáři, kteří šířili nejen svoji víru, ale i zvyky a kuchyni. Takto se dostalo chilli do Thajska, Indie, Číny a dokonce i zpět do svojí domoviny- Mexika.Pěstování a zpracování:
Papriky jsou jednoroční rostliny, na kterých dozrávají papričky v různých odstínech zelené, žluté, červené až po tmavě fialovou. Používají se jak čerstvé, tak sušené vzduchem nebo kouřem (Chipotle). Sušené papričky se dále zpracovávají a melou na různé hrubosti.Pálivost paprik je způsobena kapsicinoidy. Nejdůležitější z nich je již zmiňovaný kapsaicin, který byl poprvé izolován v r. 1862. Jeho celkový obsah v paprikách se vyjadřuje pomocí stupnice SHU (Scoville Heat Units).

Sáčky
Sáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti.

Kořenky
Kořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost.