Fitkoření.cz - koření z celého světa

Chilli vlákna

Ve slevě výrobek Chilli vlákna od značky Koření Králů snadno můžete najít zde za super cenu. Ceny od 150 Kč. EAN: 8595666231650
Chilli vlákna
Popis produktu

Chilli vlákna

balení
obsah
cena
cena za 100 g

malý sáček
5 g
25 Kč
500.0 Kč

malá kořenka
5 g
43 Kč
860.0 Kč

velký sáček 
50 g
150 Kč
300.0 Kč

velká kořenka
50 g
190 Kč
380.0 Kč

kilogram
1000 g
950 Kč
95.0 Kč

Pálivost: 500 SHU
Použití v kuchyni: omáčky, rýže, těstoviny, polévky… více
Stručný popis
Mírně pálivé chilli papričky krájené na tenká vlákna. Jsou velmi dekorativní ve směsích se zeleninou, masem nebo těstovinami. Doporučujeme je přidávat až na závěr, aby se zachoval tvar a barva vláken.
Chilli vlákna (nebo taky chilli vlasy) se nejčastěji používají na závěrečnou dekoraci pokrmů. Jsou jasně červená, sladce aromatická a v kombinaci se zelenými bylinkami jsou nádherné.
Pálivost chilli:
Carolina Reaper : 2.000.000 – 2.200.000 SHUMoruga Scorpion : 1.800.000 – 2.000.000 SHUNaga Bhut Jolokia : 750.000 – 1.000.000 SHUHabanero : 150.000 – 200.000 SHUBirdeyes : 80.000 – 110.000 SHUCayenský pepř : 50.000 – 80.000 SHUChilli mleté : 40.000 – 60.000 SHUChipotle : 7.500 – 15.000 SHUChilli vlákna : 500 SHU

Anglický název: chilli strings
Latinské jméno: Capsicum annuum
Používaná část rostliny: plody
Chuť a vůně: lehké ovocné aroma s mírnou pálivostí s pomalým nástupem
Země původu: Čína
Použití chilli v kuchyni:
Chilli vlákna, nebo taky chilli strings se používají především k závěrečné dekoraci jídel na talíři. Toto chilli není chuťově výrazné, ale je velmi dekorativní. Často je používají známé restaura a hotely, protože dodají pokrmům na zajímavosti a přitažlivosti.
Pod označením chilli se skrývá celá škála paprik a papriček různých druhů, odrůd a kultivarů. Přesto, že ve světě se používají i druhy nepálivé, u nás se zažilo označení chilli pro pálivé až extrémně ostré papričky. Pro bohaté aroma a vysoký obsah kapsicinu je důležité teplé počasí a dostatek slunce. Z toho důvodu je chilli nejvíce oblíbené v teplých oblastech, jako je Mexiko, Thajsko, Indie, Španělsko nebo Itálie. Použití chilli je takřka neomezené. Mexická kuchyně používá desítky druhů chilli, které se přidávají do masových směsí z vepřového, kuřecího i rybího masa. Do zeleninových a luštěninových pokrmů, kam patří i slavná směs „Chilli“, která se skládá z fazolí, rajčat, paprik a hovězího masa. Thajská kuchyně s oblibou používá čerstvé zelené chilli papričky na přípravu zelených karí past, které se používají nejčastěji na přípravu ryb, mořských plodů nebo kuřecího masa. Do těchto past se často přidává i kokosové mléko nebo arašídová pasta.
Původní obyvatelé střední Ameriky používali chilli na ochucení čokolády, kterou připravovali jako nápoj z drcených kakaových bobů, vody nebo mléka a různého koření (nové koření, vanilka, chilli). Tato exotická příchuť se ostatně používá dodnes a čokoládu s chilli si můžeme běžně koupit.
Historie
Chilli pro Evropu objevil Kolumbus a pojmenoval ho „pimenta“ (pepř). Obecně se míní, že to udělal z ryze obchodních důvodů a jako důkaz, že jeho cesta měla smysl. Jeho mecenáše nezajímali nové kontinenty a neznámé ostrovy, ale chtěli rychlou a bezpečnou cestu do Indie pro žádané a drahé koření, hlavně pepř. Ještě dvě století si botanici mysleli, že chilli a pepř jsou příbuzné rostliny. Zajímavé je, že o popularitu chilli po celém světě se postarali španělští misionáři, kteří šířili nejen svoji víru, ale i zvyky a kuchyni. Takto se dostalo chilli do Thajska, Indie, Číny a dokonce i zpět do svojí domoviny- Mexika.Pěstování a zpracování:
Papriky jsou jednoroční rostliny, na kterých dozrávají papričky v různých odstínech zelené, žluté, červené až po tmavě fialovou. Používají se jak čerstvé, tak sušené vzduchem nebo kouřem (Chipotle). Sušené papričky se dále zpracovávají a melou na různé hrubosti.Pálivost paprik je způsobena kapsicinoidy. Nejdůležitější z nich je již zmiňovaný kapsaicin, který byl poprvé izolován v r. 1862. Jeho celkový obsah v paprikách se vyjadřuje pomocí stupnice SHU (Scoville Heat Units).

Sáčky
Sáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti.

Kořenky
Kořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost.

Nevíte kde koupit koření chilli vlákna? Podívejte se na mapu, a najděte nejbližšího prodejce.