Montana bílá 1kg – mléčná cukrářská hmota
Český výrobek, bílá směs na přípravu hmoty ze sušeného mléka.
Neobsahuje konzervační látky, ani azobarviva.
Sypká směs Montana je určena k přípravě potahovací a modelovací hmoty, či k přípravě jedlé krajky. Hotová hmota má zářivě bílou barvu a lahodnou příchuť. Je hodně elastická – nemá tendenci praskat. Při vlastním modelování nelepí a i při delším skladování hotových výrobků nevysychá a nepraská. Chutí se podobá domácí hmotě, která se vyrábí ze sušeného mléka.
Použití k potahování:
500g směsi Montana, 75-85ml vody (raději více, zahustit se dá vždy opět směsí Montana), 25g změklého 100% tuku (Omega) – u této barvy doporučujeme použít více tuku (díky obsažené bělobě je směs sušší)
Postup přípravy: všechny suroviny (tuk musí být změklý) se spojí v robotu pomocí hnětacích háků (příp. v domácí pekárně a lze ji propracovat i ručně) v mírně lepivou hmotu, která se uloží do pevnějšího igelitového pytlíku a nechá se minimálně 3 hodiny odležet (nejlépe celý den) při pokojové teplotě. Po uležení už hmota nelepí a lze s ní rovnou pracovat. Pokud potřebujete hmotu použít ihned po přípravě, použijte menší množství vody (70ml).
Nezpracované množství lze uchovávat až 1 měsíc (dobře zabalené, v chladu)
Použití na jedlou krajku:
140g směsi Montana, 90g vody, 40g změklého 100% tuku (případně bělobu, či barvivo).
Postup přípravy: vše 5 minut šleháme, až vznikne homogenní řídká hmota, kterou necháme v chladničce 2 hodiny odstát. Poté nalijeme a rozetřeme do olejem vymazané formy na jedlou krajku a necháme v troubě cca 80-90 minut při teplotě 60°C sušit. Po vychladnutí vyjmeme z formy.
Složení: cukr, sušené mléko, barvivo E171, glukózový sirup, aroma, stabilizátor E415. Hmota neobsahuje konzervační látky.
Hmotnost: 1 kg
Barva: bílá
Výživové hodnoty na 100g výrobku:
energetická hodnota 1570 kJ / 376 kcal
tuky 0,4 g / z toho nasycené mastné kyseliny 0,2 g
sacharidy 76,4 g / z toho cukry 74,3 g
vláknina 0 g
bílkoviny 14,8 g
sůl 0,2 g
Příprava hmoty k potahování:
Příprava hmoty na jedlou krajku:
Příprava hmoty k modelaci: