Šafrán celý

Unikátní a žádaný produkt Šafrán celý od kvalitní značky Koření Králů jde nakoupit právě teď v naší nabídce za výprodejovou cenu. Právě teď jen za 400 Kč. EAN: 8595666221545
Šafrán celý
400 Dostupnost: SKLADEM
Ověřit dostupnost

Popis produktu

Šafrán
bylo a stále je, nejdražší koření na světě. Jsou to pestíky květů krokusů šafránu setého. Každý kvítek obsahuje 3 pestíky, které se musejí ručně vytrhnout. Pestíky (šafránové nitky) se usuší a v uzavřené nádobě si udrží svoje aroma i několik let. Vařit se šafránem je radost, ale vyžaduje to trochu přípravy. Typické šafránové aroma je uschované v sušených nitkách. Abychom ho uvolnili, je dobré vlákna hodit do lžičky teplé vody a počkat pár minut. Vlákna změknou a začnou pouštět barvu a silnou vůni. Lžičku se šafránovou vodou dáme do pokrmu včetně nitek.
Balení 0,1 g šafránu nám spolehlivě vystačí na 4 porce aromatického šafránového rizota.
Balení:

Malý sáček – 0,1 g

Malá kořenka – 2 g

Anglický název: saffron
Latinské jméno:  Crocus sativus
Používaná část rostliny: pestíky
Chuť a vůně: velmi intenzivní vůně (mírně připomínající mýdlo) a lehce nahořklá chuť
Zeměpisný původ: malá Asie
Použití:
Vaření se šafránem je radost, ale vyžaduje to trochu zkušenosti. Celý šafrán (šafránové nitky) se podobají tobolkám, které uchovávají barevné i aromatické složky rozpustné ve vodě. Pro jejich uvolnění je potřeba šafrán namočit do trochy horké vody (nebo do alkoholu nebo roztoku nějaké kyseliny, ale to v kuchyni příliš nevyužijete). Barvivo i aroma se uvolňují postupně 24 hodin i více (v závislosti na kvalitě šafránu). To je ovšem při běžném vaření dost nevyhovující ale přesto se pokuste vydržet alespoň 20 minut. Do pokrmu se samozřejmě přidá šafrán i s vodou, aroma se potom krásně rozvine a dostane se do celého pokrmu.

Procedura namáčení nám odpadne, pokud použijeme mletý šafrán. Tady jsou blizny již narušené, proto snáze uvolní svoji barvu. Menší problém u mletého šafránu může být dávkování, protože pokud celý šafrán přidáváme po špetkách, mletý dávkujeme na špičku nože. Šafrán je velice aromatický, a pokud ho použijeme příliš, jídlo bude hořké. Občas se v receptech objeví dávkování jako 1 kávová lžička šafránu do rýže pro 4 osoby, ale taková dávka nejen že by z rýže udělala neobyčejně drahý pokrm, ale hlavně pokrm velmi hořký. V takovém množství pisatel receptu buď použil kurkumu nebo saflor, nebo přepsal hodně starý recept, kde se množstvím šafránu ukazovala životní úroveň.
Typickým použitím šafránu je rýže, španělská paella nebo italské rizoto, u nás má tradici rybí polévka se šafránem. Výborný je i do krémových zeleninových plévek nebo při pečení do bochánků a pečiva.
Pěstování a zpracování:
Jako koření se totiž používají blizny z rozkvetlých květů Šafránu setého (Crocus sativus). Každý květ obsahuje tři drobné blizny, které se ručně sklízejí. Blizny, kterým se říká šafránové nitky, obsahují velké množství silic a barevných složek, které se využívá po staletí nejen v kuchyni ale i na barvení látek a kůže. Svojí cenou však takové látky byly výhradou králů a sultánů.

Dnes se šafrán pěstuje hlavně v Íránu, Řecku, Španělsku a Indii. Nejkvalitnější šafrán dnes putuje do světa z jižního Španělska z oblasti Mancha a ze severní Indie z Kašmíru.

Pozor na padělky!
Šafrán patří mezi vzácné koření, které se běžně nepoužívá a většina lidí vlastně netuší, jak má šafrán vypadat, vonět a chutnat. Toho bohužel využívá plno obchodníků v turistických lokalitách. Pokud vám trhovec v Egyptě, Tunisu nebo třeba Maroku nabídne šafrán, téměř vždy se jedná o světlici barvířskou nebo kurkumu. Podívejte se na detailní fotky obou koření, abyste se nenechali napálit.

 

Sáčky
Sáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti.

Kořenky
Kořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost.