Fitkoření.cz - koření z celého světa

Šalvěj

Oblíbený a kvalitní produkt Šalvěj od dodavatele zboží Koření Králů jednoduše můžete pořídit momentálně na našich stránkách za parádní cenu! Cenově vychází na 25 Kč.
EAN: 8595666211898
Šalvěj 10 g

Šalvěj

balení
obsah
cena
cena za 100 g

malý sáček
10 g
25 Kč
250.0 Kč

malá kořenka
12 g
44 Kč
366.7 Kč

velký sáček 
100 g
160 Kč
160.0 Kč

velká kořenka
100 g
200 Kč
200.0 Kč

kilogram
1000 g
530 Kč
53.0 Kč

Šalvěj – posvátná bylina, léčivka a koření. Šalvěj používáme na maso, zvěřinu i omáčky k těstovinám. Z čerstvé šalvěje se vyrábí aromatické pesto.

Anglický název: sage
Latinské jméno: Salvia officinalis
Používaná část rostliny: listy
Chuť a vůně: nasládlá aromatická vůně bylinek a čerstvého sena, mírně nahořklé aroma
Zeměpisný původ: střední Asie, jižní Evropa
Použití šalvěje v kuchyni
Ve střední Evropě (Čechy, Německo, Rakousko) se šalvěj nejčastěji používá do masových receptů jako jsou salámy, klobásy, mletá masa nebo paštiky. Výborně se hodí na přípravu zvěřiny, protože má výrazné aroma a skvěle se kombinuje s česnekem, rozmarýnem a jalovcem. V italské kuchyni najdeme šalvěj v klobásách (sever Itálie) a ve smetanových omáčkách k těstovinám (jih Itálie). Francouzská kuchyně často kombinuje šalvěj s tymiánem a saturejkou a používá se do mletých mas, omáček a do náplní slaných koláčů.

Historie šalvěje
Šalvěj má od počátku lidské kultury pověst posvátné bylinky. Používala se (a stále používá) jako kadidlo a vykuřovadlo. Věří se, že kouř ze šalvěje zahání zlé síly a zlé duchy. Římané označovali šalvěj jako „svatou bylinu“ a používali ji k náboženským rituálům. Spolu s římskými vojáky se pravděpodobně šalvěj rozšířila po celé Evropě a blízkém východě. Používali ji na léčení zranění a jako lokální anestetikum. 
Rady babky kořenářky
Ze šalvěje se připravují čaje a odvary, které pomáhají při žaludečních potížích. Odvar se kloktá při zánětech v ústech. Nesmí se užívat dlouhodobě, protože zadržuje vodu v těle a omezuje pocení. 
Jak připravit správný odvar ze šalvěje
Vařící vodou vypláchneme konvičku (keramickou nebo skleněnou), vložíme bylinky a zalijeme vařící vodou. Necháme 10 minut vylouhovat a scedíme. Odvar kloktáme při zánětech krku nebo používáme na opláchnutí drobných poranění.

Sáčky
Sáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti.

Kořenky
Kořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost.