Koriandr mletý

Akční produkt Koriandr mletý od společnosti s předním postavením na trhu Koření Králů pohodlně dostanete tady a teď za výhodné peníze! Akční ceny již od 150 Kč. EAN: 8595666231131
Koriandr mletý
150 Dostupnost: SKLADEM
Ověřit dostupnost

Popis produktu

Koriandr mletý

balení
obsah
cena
cena za 100 g

malý sáček
22 g
25 Kč
113.6 Kč

malá kořenka
30 g
44 Kč
146.7 Kč

velký sáček 
220 g
150 Kč
68.2 Kč

velká kořenka
220 g
190 Kč
86.4 Kč

kilogram
1000 g
250 Kč
25.0 Kč

Koriandr se používá na přípravu omáček, dušených mas a na přípravu ryb. Výborně se hodí k houbám a luštěninám. Je častou součástí kořenících směsí, nejčastěji s kmínem, česnekem a chilli.

Jiné názvy: cilantro (listy)
Anglický název: coriander, cilantro (listy)
Latinské jméno: Coriandrum sativum
Používaná část rostliny: plody, listy, kořen
Chuť a vůně: mletý koriandr je sladce aromatický s teplými tóny a lehkým nádechem p citrusech.
Zeměpisný původ: jižní Evropa, jihovýchodní Asie

Použití koriandru v kuchyni
Koriandr je jedna z mála kulturních plodin, která se v kuchyni zužitkuje úplně celá. Kromě semen koriandru se používají i koriandrové listy a kořen.Koriandr je velmi oblíbený v evropské i indické kuchyni. V indické kuchyni je důležitou složkou různých kari nebo garam masaly (spolu s pepřem, cuminem, kardamomem, muškátovým ořechem, hřebíčkem a skořicí) a to jak v mletém stavu, tak i celý nebo drcený. Celý koriandr se často kombinuje s cuminem, obě koření se poté nasucho praží a pak se rozemelou.V Evropě se koriandr používá při pečení chleba nebo pečiva, často v kombinaci s kmínem. Lehké a nevtíravé aroma koriandr se využívá i při výrobě klobás nebo při pečení masa a ryb. V české kuchyni je také oblíbená kombinace koriandru a hub, proto se používá do houbových omáček, polévek nebo třeba i při nakládání hubKoriandr je často součástí i arabské kuchyně. Nejčastěji ho nalezneme v marockých specialitách z jehněčího nebo kuřecího masa.Semena koriandru mají využití i medicíně, a to jak v přírodním léčitelství, tak pro farmaceutické společnosti. Olej ze semen má silné antibakteriální účinky a používá se například na léčbu vředů nebo revmatizmu.
Listy koriandru se používají převážně v Asii a Mexiku. Evropa místo koriandru používá raději petržel, která má podobné chuťové vlastnosti. Avšak v Thajsku nebo ve východní Indii jsou listy koriandru velmi populární a nechybí v žádné polévce nebo vývaru. Často se objevuje v různých zelených kari pastách nebo čatný. Velké oblibě se zelený koriandr těší v mexické kuchyni, kde se používá do polévek, sals nebo salátů. Typickým použitím je v guacamole, což je studená omáčka připravovaná z avokáda, rajských, cibule, citronové šťávy, chilli, česneku a zeleného koriandru.
Historie koriandru
Lidé pěstují a používají koriandr již více jak 3500 let. Po celá tisíciletí to byla bylina, které si lidé vážili pro její léčivé vlastnosti. O koriandru píše takřka každá kultura, která se Evropě nebo Asii objevila. Zmínka je v sanskrtských textech, staroegyptských papyrech, Bibli (kde ho přirovnávají k maně), ve spisech řeckého lékaře Hippokrata, nebo římského lékaře Plinia. Římané také rozšířili koriandr po celé Evropě a používali jak k léčení, tak při vaření. Římská armáda byla například zásobována chlebem s kořenem koriandru a maso balily do koriandrových listů, aby ho ochránili před zkažením. Že tento způsob byl velmi účinný, zjistili vědci z kalifornské univerzity v Berkeley v roce 2004. Z listů koriandru izolovali sloučeninu dodecanal – která je velmi účinná při boji se salmonelou. A to dokonce dvojnásob účinná oproti běžně používaným antibiotiků.

Pěstování a zpracování koriandru
Koriandr setý (Coriandrum sativum) je jednoletá bylina dorůstající 30-50 cm, se složenými listy a malými bílými kvítky. Semena jsou drobné kuličky světle hnědé barvy. Koriandr se pěstuje buď pro listy a pak se sklízí, jakmile jsou listy vhodné velikosti, stejně jako například petržel nebo libeček. Nebo se pěstuje pro semena, a pak se nechá plně vyzrát a uschnout, listy ani kořen již pak nelze využít.
Nať i listy mají velmi výraznou a specifickou vůni, kterou lidé buď obdivují, nebo je odpuzuje. Nikoho však nenechá lhostejným.

Sáčky
Sáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti.

Kořenky
Kořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost.